O NÁS |
![]() |
Abychom těch zvířat neměli doma málo, tak máme doma ještě 3 ještěry a dva papoušky.
Ještěři jsou druh trnorep, latinsky uromastyx. Jedná se o vegetariánské ještěry, jinak bych si je samozřejmě nikdy nepořídila:) Tento druh pouštních ještěrů pochází ze severní Afriky a ze zemí v Saudské Arábii. Jsou to silně teritoriální zvířata, proto má každý ještěr své vlastní terárium, které je ještě ke všemu zařízené topným kamenem, několika žárovkami, včetně speciálních zářivek obsahujících spektrum UV-A a UV-B záření, které je nezbytné k jejich chovu a dále spínacími hodinami. Jako mláďata tito ještěři samozřejmě potřebují ke svému zdárnému vývoji živočišnou stravu, takže je nezbytné je krmit například cvrčky či kobylkami atd. V dospělosti se stávají z větší části býložravci, ale samozřejmě hmyzem také nepohrdnou, ale ten už musí dostávat spíše sporadicky, naopak by jim nadbytek proteinů mohl ublížit. Takže jinak je krmíme listy pampelišky, různými lučními travinami i květy, hlávkovým salátem, zelím, zeleným obilím a ke konci sezóny dostávají suché krmení – jako je čočka, hrách, sója, slunečnice, dýňová semínka atd. Odchov mláďat je velice komplikovaný a náročný, proto nejsou v Čechách moc rozšířeni. Už jenom určení pohlaví zvířat není jednoduché. Pohlaví se dá poznat pouze sondováním, které může provádět pouze odborník, aby nedošlo k poranění zvířete.
My tedy vlastníme konkrétně 2 trnorepy pouštní (uromastyx acanthinura), kteří se jmenují Dinoušek a Trník. A jednoho trnorepa egyptského (uromastyx eagyptica), kterému mu říkáme Cleoušek, ale celým jménem se jmenuje Cleopatra:) Samozřejmě ani u jednoho z nich neznáme pohlaví:) Takže jestli jsme se se jmény trefili mi zůstalo dodnes utajeno:)
Přidám jednu veselou historku z natáčení. Dlouho jsem přemýšlela, jak usmrtit cvrčky tak, abych je mohla uchovávat v neživém stavu, protože přechovávání živých cvrčků bylo v paneláku docela nebezpečné s ohledem na možnost útěku a buzení celého paneláku cvrkotem:) A hlavně jsem neměla možnost kupovat cvrčky každý týden, takže jsem měla v plánu objednat si na dobírku několik litrů cvrčků. Nejdříve mě napadlo, že naházím cvrčky do vany a spařím je horkou vodou. No, od tohoto nápadu jsem upustila, přišlo mi to dost morbidní a cvrčků by mi bylo asi líto. Takže nakonec vyhrála tato metoda: strčit celou krabičku do mrazáku, nechat cvrčky dostatečně promrznout a pak je přeskládat do prázdné krabičky uložit zpět do mrazáku. Takže když byste někdy lezli k nám do mrazáku, tak se nelekněte, až si omylem místo rybízu vyndáte zamražené cvrčky.